Pravilna sanacija notranjih in zunanjih površin po poplavah

Iztok Kamenski Aktualno, Dobro-je-vedeti

Velik del naše čudovite države so nedavno prizadele hude poplave. Za naše bralce smo v sodelovanju s podjetjem JUB pripravili uporabne napotke za sanacijo notranjih in zunanjih površin po poplavah. V prispevku opisujemo kratke in uporabne nasvete, omogočamo tudi prenos 2 dokumentov, kjer si lahko preberete več o sanacijah in dostopate do uporabnih JUB produktov.

POMEMBNO: Podjetje JUB ponuja svetovanje na temo sanacije po poplavah.

Če imate dodatna vprašanja ali dileme pri sanaciji, nas pokličite. Naši svetovalci so vam na voljo vsak dan med 7.00 in 19.00 uro in ob sobotah med 7.00 in 15.00 uro na brezplačni telefonski številki 080 60 50.

Jub d.o.o.
Vir: Pixabay.com
Notranje površine
Priročnik za sanacijo notranjih površin

Notranje stenske in druge bivalne površine se ob poplavah prekomerno premoči- jo in prepojijo s poplavno vodo, zato jih je potrebno sanirati. V nadaljevanju smo pripravili navodila, kako se na pravilen način lotiti sanacije.

1. Čiščenje premočenih zidnih površin

• Osnovno čiščenje: odstranitev naplavin, pohištva, talnih oblog (zlasti tistih, ki preprečujejo izsuševanje talnih površin, v nasprotnem primeru se nasičena vlaga iz tal usmerja v zidove), raznih stenskih oblog brez oprijema, mavčno kartonskih plošč, ki so bile več ur v stiku z vodo.

• Sledi čiščenje površin z vodo in mešanico običajnih gospodinjskih čistil ali pranje površin pod tlakom, če je možno tudi s toplo vodo. Pri ročnem čiščenju bolj trdovratnih madežev lahko uporabimo tudi mehko krtačo. Upoštevajmo tudi višino čiščenja stenskih površin, saj so zaradi večurne obremenitve z vodo zidovi navlaženi še 50 do 100 cm nad nivojem poplavljanja. Če imamo možnost, ostanek vode s talnih površin odstranimo z namenskim sesalcem.

2. Dezinfekcija zidnih površin

• Za dezinfekcijo površin, ki so kontaminirane s fekalijami ali drugimi strupenimi snovmi, se ravnamo v skladu z navodili pristojnih služb.

• V primeru, da površine niso v večji meri kontaminirane, za zaščito in preprečevanje mikrobnega delovanja ter razraščanja alg priporočamo uporabo ALGICI- DE Plus (spray ali concentrate).

Vir: Pixabay.com
Zunanje površine
Priročnik za sanacijo zunanjih površin

Obnova fasadnih površin, ki so bile ob poplavah ali iz morebitnih drugih razlogov namočene z vodo in je ob tem na njih prišlo do mehanskih poškodb ali poškodb v obliki madežev, je odvisna od tipa gradnje.

Začetna koraka sta pri vseh tipih gradnje enaka:

1. Čiščenje in sušenje fasadnih površin

Ne glede na to, ali bomo sanirali fasado takoj ali kasneje, moramo površino temeljito očistiti in osušiti. To opravimo v dveh korakih:

Za odstranjevanje slabo oprijetih delcev in umazanije ter za čiščenje fasadnih ploskev priporočamo uporabo visokotlačnih čistilcev z vročo vodo pod tlakom 80 do 100 barov. Pri tem pazimo, da z uporabo vodnega curka na enem mestu ne pretiravamo, da ne poškodujemo globlje ležečih slojev. Trdovratnejše madeže odstranimo z rahlim drgnjenjem z mokro krpo, mehko krtačo ali gobo, namočeno v raztopino običajnih univerzalnih gospodinjskih čistil.

Nato površino speremo s čisto vodo. Dezinfekcijo površin, ki so bile v stiku z vodo, onesnaženo s fekalijami, opravimo v skladu z navodili pristojnih sanitarnih služb.

V »normalnih pogojih« (T = +20 °C, RH = 65 %) je potrebno fasadne površine sušiti najmanj mesec dni, saj so vsi nadaljnji sanacijski posegi smiselni šele, ko njihova vlažnost pade pod 5 %. Če je fasada lokalno mehansko poškodovana, je popravilo potrebno opraviti takoj, da preprečimo padavinski vodi vstop v fasadni sistem in nosilni zid.

2. Zaščita opranih in posušenih fasadnih površin pred mikrobnim delovanjem

Suhe in očiščene fasadne površine lahko takoj po sušenju opranih površin, obvezno pa pred izvedbo sanacijskih del, enkrat ali dvakrat premažemo z razredčenim ALGICID Plus concentratom (ALGICID Plus concentrat : voda = 1 : 4). Pustimo, da se fasadne površine, ki smo jih dezinficirali na zgoraj opisani način, sušijo dan ali dva, nato pa pričnemo z ustreznimi sanacijskimi deli.