Vpliv toplotnega ovoja stavbe na optimizacijo stroškov vzdrževanja bivalnih prostorov

Iztok Kamenski Uncategorized @sl

22. 4. 2021, strokovni spletni seminar

V Slovenskem združenju za trajnostno gradnjo GBC Slovenija smo 22. aprila letos v okviru projekta kakovost bivalnih prostorov organizirali četrti spletni seminar, v katerem smo v ospredje postavili stroške vzdrževanja bivalnih prostorov, ki jih je mogoče optimizirati s pravilno izvedbo transparentnih delov fasadnega ovoja, pravilno vgradnjo in sidranjem izolacije ter kakovostno izvedbo streh.

V predavanjih smo izpostavili pravilno izvedbo zidne podlage z izolacijsko oblogo, sidranje izolacije ter vgradnjo in obdelavo oken ter senčil, predstavili pa tudi rešitve v primeru puščanja ravnih streh ter zvočno izolirnost gradbenih elementov. Udeleženci so se seznanili tudi s prednostmi računalniškega programa EnCERT za hitre izračune učinkovitosti toplotne izolacije ter energetskega certificiranja stavb, obravnavali pa smo tudi zaključne premaze v notranjih prostorih in njihovo paroprepustnost. Vsak od naštetih dejavnikov lahko pomembno vpliva na stroške vzdrževanja objektov, zlasti pa na kakovost bivanja v notranjih prostorih, zato jim je pri gradnji potrebno posvetiti kar največ pozornosti.

Izobraževanje je spremljalo 80 udeležencev iz vrst arhitektov, projektantov, investitorjev in upravnikov večstanovanjskih stavb. Predavanja so prispevali strokovnjaki s

  • Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani,
  • Fakultete za arhitekturo Univerze v Zagrebu ter
  • predstavniki družb JUB, Termoglas, M Sora Norica, F. Leskovec in ILD.

Kratke povzetke predavanj si lahko ogledate tukaj.

Sporočilo za medije (pdf)

Posamezna predavanja