Tovarna porobetona Ytong z novo sončno elektrarno

Iztok Kamenski Uncategorized @sl

Proizvodnja porobetona v Sloveniji še bolj energetsko učinkovita.

Kisovec, 23.01.2023 V Xellini tovarni porobetona so lansko leto pričeli z izgradnjo nove sončne elektrarne na strehi proizvodnega obrata v Kisovcu pri Zagorju. Nova investicija bo nadomestila dobro četrtino potreb po električni energiji za proizvodnjo gradbenih elementov iz porobetona.

Tovarna Ytong – Nova sončna elektrarna

‘Lahko smo ponosni, da smo ta projekt speljali ravno v teh energetsko neprevidljivih časih,” se pohvali vodja tovarne, Dejan Turk. Sončna elektrarna je bila v omrežje postavljena v začetku tega leta, v sredini januarja pa je že začela obratovati. ”Na streho našega proizvodnega obrata smo namestili več kot 2500 m2 solarnih panelov, ki bodo zagotavljali približno 25 % potrebne energije. Nazivna moč sončne elektrarne znaša 540 kW,” doda Jani Uranič, vodja vzdrževanja in energetike. Sam proizvodni proces v primerjavi z nekaterimi drugimi gradbenimi materiali že v osnovi ni visoko intenziven, za proizvodnjo avtoklaviranega porobetona se namreč uporabljajo povsem naravne surovine, voda in zemeljski plin.

Tovarna Ytong – Ptičja perspktiva

Družba Xella porobeton je sicer že leta 2019 prejela Okoljsko nagrado za najboljši okoljski postopek, saj je z učinkovitim izkoriščanje odvečne procesne toplote in reciklažo surovin ter drugimi procesnimi rešitvami dokazala, da so tako trajnost kot energetske izboljšave prve vizije podjetja. Leta 2015 je tovarna prejela tudi naziv za energetsko učinkovito podjetje. ”Poleg tega, da je gradbeni material Ytong trajnosten in okolju prijazen, je pomembno tudi, kako je proizveden. Na področju energetike in krožnega gospodarstva smo v našem podjetju naredili že veliko, seveda pa so izboljšave še vedno mogoče. Materiale in surovine v največji možni meri ponovno uporabimo in s tem zmanjšujemo okoljski odtis, poleg tega pa vse energijske in snovne tokove merimo in spremljamo s pomočjo sodobnega energetsko-informacijskega sistema,” povzame Jani Uranič, ki je v Xelli zaposlen že več kot 15 let.

Tovarna Ytong – Ptičja perspektiva (stranska slika)

Družba Xella porobeton SI proizvaja in prodaja gradbeni material Ytong že od leta 1977. Beli gradbeni material porobeton, prej znan pod imenom siporex, je eden izmed bolj prepoznavnih gradbenih materialov na svetu, ki je v uporabi v gradbeništvu že vse od leta 1923. Poleg proizvodnje različnih elementov iz porobetona družba.

Xella Slovenija kot del mednarodnega koncerna Xella International pod svojim okriljem trži in prodaja tudi silikatne zidake Silka, mineralno toplotno izolacijo Multipor in armiranobetonske plošče Hebel. V idilični zeleni zasavski dolini v kraju Kisovec izkušeni zaposleni z večletnimi izkušnjami in predanostjo svojemu delu skrbijo za proizvodnjo in prodajo kakovostnih Ytong izdelkov, ki omogočajo gradnjo varnih in varčnih slovenskih domov ter drugih vrst objektov.