Obstoječim proizvodnih kapacitetam se je v preteklem tednu pridružila nova sončna elektrarna v našem obratu v Novi vasi

Iztok Kamenski Uncategorized @sl

Sončno elektrarno, ki smo jo pred kratkim zagnali, je za nas v preteklem mesecu zgradil GEN-i Sonce. Postavili smo jo na strešnih površinah dveh večjih skladiščnih prostorov in ima inštalirano moč 360 kW. Ocenjena letna proizvodnja znaša 400 MWh, kar je približno toliko električne energije, kot je v celem letu porabi 200 štiričlanskih gospodinjstev in predstavlja 15 % vseh potreb po električni energiji v obratu. V elektrarni na Blokah bomo proizvedli 2 x toliko električne energije, kot je proizvedemo v Dolu, čeprav je močnejša od te v Dolu le za 75 %. Razlog je predvsem v večjem številu sončnih ur na Blokah ter hladnejšem vremenu, ker je izkoristek električne elektrarne v hladnejšem okolju boljši.

Naložba v izgradnjo sončne elektrarne je znašala 260.000 €, od tega je 20 % celotne višine naložbe sofinanciral Eko sklad. Računamo, da se bo naložba v izgradnjo sončne elektrarne povrnila v šestih letih.

V zadnjih letih so cene panelov drastično padle, zato je gradnja sončnih elektrarn v Sloveniji ponovno dobila zagon. Morda se za izgradnjo in sončno prihodnost navduši še kakšen Jubovec oz. solarni zanesenjak iz lokalnega okolja.