Vzdrževanje fasade za doseganje trajnostne gradnje

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Priprava na vzdrževanje fasade

Fasade na stavbah v večini primerov zahtevajo natačno nego. Redno vzdrževanje fasade je strateški pristop, ki lastnikom oz. upraviteljem stavb omogoča:

  • dokumentiranje posebnosti fasadnega sistema na podlagi uporabljenih materialov,
  • ocene trenutnega stanja,
  • pregled zahtevnosti popravil,
  • izračuna proračunov za izdelavo in kasnejše vzdrževanje fasade.

Gre za proaktiven pristop k reševanju težav s fasadami, preden postanejo dragi projekti.

Glavni cilj za dolgotrajno fasado je preprečevanje prodiranja vode ali drugih oblik škode zaradi vode.

Večina fasad je zasnovanih tako, da preprečujejo vdor vode, a v realnosti je to nalogo zelo težko opraviti, predvsem zaradi vrst materialov, ki se običajno uporabljajo na fasadah stavb. Velikokrat zaključni sloji sčasoma razpokajo in spoji odpovejo.

Tako v fasadi nastanejo ranljive točke, katere je potrebno čimprej odpraviti, da se uspešno izognemo zelo visokem strošku, ko je čas za odpravljanje manšjih napak iztekel.

Vzdrževanje fasade je v veliki meri odvisno od vrste materialov in načinov gradnje, ki so bili uporabljeni. Za zgodovinske stavbe so morda potrebni posebni ukrepi za vzdrževanje fasade, zlasti v primerih, ko originalni materiali niso več na voljo in je tradicionalnih obrtnikov težko najti.

Posledice nepravilnega vzdrževanja fasade

Če so fasade slabo negovane, lahko pride do velikih težav in astronomskih stroškov.

Na primer, preprosto skrivanje razpok pod upodabljanjem ne bo dejansko rešilo osnovne težave in razpoke bi se lahko razširile še naprej, kar bi povzročilo resne poškodbe.

Prepoznati in odpraviti je potrebno osnovni vzrok težav, ne le simptomov. Morda se bo treba posvetovati s strokovnjakom za popravilo in sanacijo fasade.

Odpravljanje manjših napak na fasadi. VIR: Pixabay.com

V nekaterih primerih bo čiščenje del zgodnjega postopka preiskave pred popravilom.

Čista fasada, brez umazanije ter drugih madežev in neželenih materialov, bo zagotovila boljšo površino za obnovitvena dela in olajšala prepoznavanje težav.

Če pa pride do težave s puščanjem, se lahko čiščenje fasade na vodni osnovi odloži do tesnjenja.

Načrtovanje vzdrževanja fasade

Načrti vzdrževanja fasad morajo upoštevati pričakovano življenjsko dobo fasadnih materialov in proaktivno načrtovati oskrbo in popravila, da zmanjšajo stroške ter motnje za uporabnike stavbe.

Letne preglede fasad je treba načrtovati skupaj z rednimi pregledi del, ki so potekala med letom.

V idealnem primeru bi moralo biti vzdrževanje fasade del večjega načrta zunanjega vzdrževanja, zlasti ker so sistemi stavb pogosto med seboj povezani. Na primer, puščanje lahko prihaja s strehe, vendar vpliva na fasado.

Svetovanje glede vzdrževanja fasadnega sistema. VIR: Unsplash.com