Vlaga v prostorih in kako se jo učinkovito znebiti

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Vsakdo, se je tekom bivanja v različnih prostorih, postavil nekaj naslednjih vprašanj:

 • Kakšna je normalna vlažnost v stavbi?
 • Kako razvlaževati zrak in vplivati na vlago?
 • Kako učinkovito prezračiti prostor, da se izognemo plesni?

V praksi smo naleteli na strokovne odgovore, ki poudarjajo, da je za ugodno bivanje optimalna vlažnost bivalnih prostorov, med 40 in 45 procentih, a za najboljši nivo vlažnosti, moramo upoštevati, da le ta ne sme pasti pod 30 odstotkov in ne presegati 50 odstotkov.

Za optimalno bivanje je pomembno, da izmerimo nivo vlažnosti prostora v vsakem bivanjskem prostoru posebej.

Zagotovo ste na tržišču že zasledili različne razvlažilnike zraka za sušenje prostorov.

V glavnem se uporabljajo za:

 • Odpravljnje težave s plesnijo,
 • odstranjevanje visokega nivoja vlage,
 • zmanjšanje zatohlostjo prostorov,
 • pospeševanje sušenje estrihov, ometov, tlakov,
 • sanacijo sten po zamakanju,
 • ter pri ostalih gradbenih delih.

Pri večjih – odprtih prostorih kot so skladišča, delavnice in različne hale priporočamo razvlažilce večjih zmogljivosti. V primeru več prostorov, se priporoča, da se v vsak prostor posebej namesti posamezen razvlažilec, da lahko optimalno izsušimo vsak prostor posebej.

Ta tehnika, oziroma način je hkrati tudi najbolj učinkovit na dolgi rok pa tudi finančno najbolj zanesljiv.

Razlike med razvlažilci zraka

Učinkovitost razvlažilnika je odvisna od:

 • Vrste in količine hladilne tekočine,
 • ter pretoka zraka.

Kako pravilno prezračevati stanovanje

Tesnilna okna, ki so zamenjala klasična/starejša okna, katerih glavna proizvodna surovina je les, so sicer zmanjšala vpliv ogrevanja, na porabo energije, a so tesnilna okna, vzporedno s svojo glavno lastnostjo, slabo vplivala na bivalno ugodje v stavbah.

Na bivalno udobje namreč vpliva vrsta dejavnikov, med katerimi je kakovost zraka ena izmed najpomembnejših, predvsem delež kisika v njem, hkrati pa tudi ustrezna zračna vlaga v prostoru.

Kakovost zraka, primernega za bivanje in življenje lahko dosežemo samo na način, da ustrezno prezračujemo prostore z ustrezno tehniko in načinom prezračevanja.

Zračenje prostorov z odpiranjem oken

Najbolj pomembno je, da skozi prostor ki ga zračimo izdelamo dober pretok zraka. Torej odpremo vsaj eno okno in na drugi strani vrata ali nasprotno okno. Čez prostor potem vstopa nov, zunanji zrak in na drugi strani zapušča prostor stari zrak.

Iz finančnega vidika svetujemo, da se pred zračenjem zaprejo vsa ogrevalna telesa (radiatorji, IR paneli ipd.), ter pred zračenjem počakamo, da se rahlo ohladijo.

Zračenje pozimi naj traja manj časa kot poleti, saj je zunanji zrak bolj hladen in tudi bolj suh ter kvaliteten.

Mehansko prezračevanje

Sodobni sistemi mehanskega prezračevanja temeljijo na principu vračanja toplote. S pomočjo prenosnikov toplote zagotovijo prenos dela toplote z odpadnega (izstopnega) zraka na svež (vstopajoč) zrak.

Nekateri poizvajalci obljubljajo, da naprava povrne tudi do 85% toplote odpadnega zraka. Poleg varčevanja z energijo s takšnimi napravami zagotovimo tudi ugodne bivalne pogoje Potrebno se je zavedati, da kvaliteta zraka v stanovanjih ni samoumevna in je pogojena tudi s stroški, vendar mora biti naše zdravje vedno na prvem mestu.