Učinkovito tesnenje okn

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Identificirajte lokacije puščanja oken

Ugotovite, katera okna puščajo, da boste lahko svoj čas in denar osredotočili za odpravljanje nujnih težav. Najbolj učinkovit način za to je, da v vaši hiši opravite energetski pregled.

Energetski pregled vključuje priporočila, kako zatesniti okna. Ampak, če si ne morete privoščiti energetskega pregleda, obstajajo tudi DIY (Do It Yourself – Naredi sam) metode za iskanje lokacij prepuščanja zraka in prepiha.

Izrišite preprost tloris vaše hiše in identificirajte katera okna puščajo ter raziščite kako popraviti luknje.


Hoja po prostoru

Preprosto hoditi iz sobe v sobo v hladnem in vetrovnem dnevu ter občutiti prepih okoli oken je učinkovito in cenovno ter časovno najbolj ugodno.

Uporaba kadila

Druga metoda je uporaba kadila kot indikatorja prepiha. Dišeče palčke, naravna kadila, posebne sveče z dimom lahko uporabimo za raziskavo kje naša okna najbolj puščajo. Prižgano kadilo pristavimo v kote okna in druge točke, da najdemo točno lokacijo puščanja.

Temperaturni senzor

Lahko pa investirate nekaj sredstev in kupite temperaturni senzor ter ga uporabite za preverjanje okoli oken za hladne točke. Senzor usmerite v pomembne točke kjer lahko okno pušča in odčitajte temperaturo. V primeru zime se fokusirajte kje prepušča mrzel zrak in obratno, med poletjem.


Prvi korak, ki ga lahko opravite sami

S tesnilno maso zatesnite razpoko med notranjo oblogo in steno, saj bo tam zrak, ki uhaja okoli okenskega okvirja, najverjetneje vstopil v hišo.

Tesnjenje oken je lahko enostavno in poceni. Ta način reševanja mora biti prva obrambna linija pred zimskimi prepihi. Tesnite po zunanjem obodu oken, ki puščajo.

RAL vgradnja – učinkovito tesnenje okna

RAL je energetsko učinkovit način vgradnje, ki zagotavlja zmanjšanje izgub toplotne energije, hkrati pa preprečuje vdor vode v steno, ki lahko tvori kondenz in škoduje izolacijskim sposobnostim oken in drugih stavbnih elementov stavbnega pohištva.

Na notranji strani fuge med steno in oknom je tesnilna masa paroprepustna pasta, obstojna elastična mehkocelična pena pa zapolni prostor med okvirjem in steno. Z vgradnjo MIK RAL so spoji torej paroprepustni od znotraj in vodoodporni od zunaj, kar omogoča prehod hlapov iz prostora v okolje, ne pa obratno.