Prva zgradba iz 100 % recikliranega sistema aluminija – izdelani s Hydro CIRCAL 100R

Iztok Kamenski Aktualno, Dobro-je-vedeti

Foto: Wicona.com

Projekt “Innovationsbogen” (lok inovacij) v Augsburgu je bil izveden kot prvi projekt na svetu s fasadno rešitvijo iz 100 % “izrabljenega” aluminija. Nahaja se na vhodu v nov inovacijski park, stavbo, ki jo je zasnoval arhitekturni biro Hadi Teherani Arhitekti (iz Hamburga) in daje navdih s svojo edinstveno arhitekturo v obliki loka in v prihodnost usmerjena trajnost – cilj je pridobiti platinasti certifikat LEED. Korak in prispevek k temu je tudi prva fasada iz 100 % izrabljenega aluminija iz sistema WICONA.

Kot pospeševanje zavezanosti k trajnostnemu razvoju, je WICONA, ki je del skupine Hydro, postalo prvo podjetje za alu gradbene sisteme, ki proizvaja okna, vrata, steklene fasade iz profilov , ki so iz 100% recikliranega aluminija – Hydro CIRCAL 100R.

Novi reciklirani material je proizveden iz 100-odstotnega aluminija , ki je recikliran po njegovi uporabi (to je “potrošniški odpadek oz. post-consumer scrap). To pomeni, da se reciklira aluminij, ki je vsaj 1x že bil uporabljen kot končen produkt, zdaj pa se ponovno vrača v proces kot CIRCAL.

To omogoča označiti profile s skoraj ničelnim ogljičnim odtisom (0,5 kg CO2e/kg aluminija v povprečju) – kar je najnižji ogljični odtis na svetu.

Hydro CIRCAL 100R ponazarja ekskluzivno za WICONA, inovativni duh in predanost blagovnih znamk za predvidevanje specifičnih potreb – preseganje predpisov in igranje vodilne vloge pri razogljičenju “jutrišnjih” zgradb.

Močna podpora za znamko WICONA s strani lastnika Hydro

Norveška skupina Hydro je trenutno edini proizvajalec aluminija na svetu, ki lahko dobavi ta reciklirani aluminij s skoraj ničelnim ogljičnim odtisom.

Skupina je vzpostavila lasten kanal za recikliranje. To je Dormagen obrat v Nemčiji, ki pobira aluminij iz oken in fasad pri razgradnji odsluženih objektov. Ostanki se zdrobijo in ločijo od vseh tujih in nekovinskih materialov, nato se aluminij razreže na drobne segmente („sekance“).. Ti “aluminijasti sekanci” se nato pošljejo v Hydro-v obrat v Clervauxu v Luksemburgu, kjer jih predelajo v nizkoogljične aluminijaste gredice – Hydro CIRCAL 100R in 75R.

Nova tehnologija omogoča natančno identifikacijo prave zlitine, ki podpira proizvodnjo 100% recikliranega aluminija, pri čemer se izogibamo dodajanju kakršnega koli primarnega aluminija.

Ta inovativni korak naprej in ključ do njegovega uspeha je bil razvit z uporabo znanja pridobljenega s proizvodnjo Hydro CIRCAL 75R – aluminija, ki vsebuje najmanj 75 % recikliranih odpadkov po uporabi in je na voljo že od leta 2019.

Francoski obrat za ekstrudiranje v Toulousu in obrat za ekstrudiranje WICONA v Bellenbergu v Nemčiji sta v procesu dobave svojih prvih projektov v Parizu v Franciji oziroma Augsburgu v Nemčiji.

Za ta dva projekta je bilo proizvedeno skupaj 130 ton aluminijastih profilov Hydro CIRCAL 100R. Če zagotovimo skupni ogljični odtis 65 ton, je to zmanjšanje za 800 ton v primerjavi z ogljičnim odtisom standardnega aluminija, proizvedenega v Evropi.

Foto: Wicona.com

O sistemu WICONA

Nemška blagovna znamka WICONA, ustanovljena v Ulmu leta 1948, je postala svetovno merilo za tehnološko napredne aluminijaste rešitve za steklene fasade, okna, vrata, drsne sisteme, vključno s protipožarnimi in protivlomnimi sistemi. WICONA je na trg lansirala nekatere najinovativnejše rešitve v svoji branži, ki so jih nato postopoma sprejeli ostali proizvajalci. Vključno s prvim alu sistemom s prekinjenim termičnim mostom.

WICONA dokazuje svojo osredotočenost na učinkovitost in trajnost z uporabo toplotnoizolacijskih termičnih mostov iz recikliranega poliamida, ki bistveno pripomore k zmanjšanju emisij CO2. Ker je trajnost eden ključnih ciljev znamke, WICONA nadzoruje vse proizvodne faze, da zagotovi optimalno delovanje svojih sistemov in skupaj s projektanti in razvijalci fasad ustvarja rešitve po meri, ki nenehno premikajo meje energetsko učinkovitih in trajnostnih zgradb.

WICONA pripada norveškemu podjetju Hydro, ki je podjetje s 35.000 zaposlenimi, deluje v 40 državah na vseh celinah in se ukvarja z aluminijem. Hydro združuje lokalno strokovno znanje, svetovni doseg in neprimerljive zmogljivosti v raziskavah in razvoju.

www.wicona.com