Najpogostejše napake pri izdelavi fasade

Iztok Kamenski Dobro-je-vedeti

Čeprav ima fasada velik pomen pri izgledu objekta, pa estetika ni edino, čemur fasada služi. Fasada v prvi vrsti zagotavlja izolacijo objekta, poleg tega ščiti objekt pred vremenskimi vplivi in pa določa do neke mere tudi parapropustnost.

Preberite 3 najpogostejše napake pri izdelavi fasad, katerih si ne želi noben lastnik objekta.

Pokanje fasade, ukrivljanje plošč in odstopanje fasade

Vsak fasadni sistem je potrebno izbrati od istega proizvajalca. Včasih naročniki želijo prihraniti in kombinirano naročijo fasadne materiale. Zgodi se, da ti niso kompatibilni med seboj in pride do napak. Zato vedno izberite kompatibilne materiale istega proizvajalca. Tako bo iz vidika materiala tudi garancija veljavna.

Neobstojnost ali bledenje fasadnega sistema

Veliko napako lahko naredimo, če pri nakupu fasadnih sistemov gledamo le na ceno. Ker je nakup fasadnega sistema dolgoročen, je pametno raziskati vse ponudnike in izbrati tistega, ki je na trgu že dolgo časa in in preverjeno kakovosten.

Odpadanje fasade

Za izdelavo fasad je priporočen čas pomladi in jeseni. Takrat so temperature ravno pravšnje (med 5°C in 22°C). Seveda lahko fasade izdelate tudi pozimi ali poleti vendar je taka izdelava zaradi visokih oziroma nizkih temperatur lahko zahtevnejša. Fasada se mora prav tako zaščititi pred sončnim sevanjem in zunanjimi vplivi (sonce, dež).

Najpogostejše napake v takih primerih so neenakomerno sušenje fasadnega sistema, namočenje fasadnega sistema, in posledično odpadanje ometa ali zbledelost barve fasade.

V najslabšem primeru se namoči tudi toplotna izolacija, kar je dolgoročno praktično nerešljiv problem, saj ne nudi izolativnosti.


Prijava na novice

Vas zanima več o našem združenju?

Prijavite se na novice in bodite obveščeni o novih prispevkih in dogodkih.