Na kaj moramo biti pozorni pri menjavi fasade

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Fasade se s časom nadgrajujejo, njihova estetika pa postaja vedno bolj sodobna. Ni treba posebej poudarjati, da je oblikovanje fasade ena od stvari, ki jih morate obvladati kot arhitekt. V primeru, da nadgrajujete svoj objekt in želite novo fasado pa preberite naslednjih 7 nasvetov, ki jih je pametno upoštevati, da bo vaša nova fasada čimbolj učinkovita.

GBC Slovenia – Fasada VIR: Pixabay.com

Ekonomični vidik

Preden izberete material za oblogo vaše stavbe, morate vedeti, ali ustreza vašemu finančnemu načrtu in vam nudi vrednost glede na svojo ceno. Vaš prvi cilj bi moral biti visokokakovostna zaščita in sekundarno estetika, če pa vam to dopušča vaš proračun lahko računate tudi na druge pomembne vidike pri prenovi fasade.

Zaščita objekta

Fasadne obloge morajo ustrezno zaščititi stavbo pred ekstremnimi vremenskimi in okoljskimi razmerami, vključno z nevihtami, dežjem, vročino, vlago in korozijo. Razni materiali nudijo različne ravni zaščite za vaš objekt. Razmislite pred čem želite zaščititi svoj objekt in glede na to izberite fasadno oblogo.

Posvetujte se z vašim izvajalcem, saj vam lahko dobro svetuje pred začetkom projekta.

Zdravje in varnost

Zgradbe lahko negativno vplivajo na naše zdravje bolj, kot si lahko to predstavljamo. Težke kovine, toksini in druge kemikalije v gradbenih materialih lahko povzročijo nevarne zdravstvene težave, ki segajo od glavobolov do astme. Pri izbiri materiala za fasadne obloge dobro raziščite komponente in njihov vpliv na vaše zdravje ter varnost.

Trajnost

Pri planiranju posodobitve fasade moramo gledati na trajnost le te. Zanimiv podatek pravi, da zgradbe prispevajo neverjetnih 39 % svetovnih emisij ogljika (Vir: Mckinsey.com). Od teh 39 % pa prispevajo grabeni materiali (vključno s cementom in železom) približno 11 %, ostalih 28 % pa generirajo stavbe same z energijo, ki je potrebna, da so primerne za bivanje.

GBC Slovenia – Trajnost VIR: Pixabay.com

Izolacija

Ena najpomembnejših funkcij fasadnih oblog je izolacija. Pa naj gre za ekstremne temperature, hrup ali nezaželeno naravno svetlobo. Različni materiali ponujajo različne izolacijske stopnje in lastnosti glede na njihovo gostoto, toplotno maso, motnost in druge dejavnike.

Vzdržljivost

Trajnost materiala opisuje njegovo odpornost na čas in morebitne poškodbe. Trajne fasadne obloge so iz finančnega pogleda zelo ekonomične in bodo odlično zaščitile strukturo ter ne bodo zahtevale pogostega vzdrževanja ali menjave. Razmislite kje stoji vaš objekt, kako močne so zime in ali obstajajo kakšne posebnosti okolja, ter na podlagi teh podatkov izberite vaše fasadne obloge.

Vzdrževanje

Pred izbiro fasadnih oblog je potrebno razmišljati vnaprej. Seveda so izjemno pomembni vsi zgoraj opisani nasveti a je iz ekonomskega vidika pomembno misliti tudi na vzdrževanje fasade. Cenovna dostopnost in preprostost vzdrževanja fasade sta zelo pomembna dejavnika.

Idealna fasadna obloga bo popolnoma trpežna in zahteva malo ali nič vzdrževanja, vendar zagotovo prinaša višje stroške izdelave. Posvetujte se z vašim izvajalcem, pretehtajte vse možnosti ter izberite pravo fasado za vas.

Vir: Arch2o.com