DOGODEK: Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe 

Aljaž Peteh Dobro-je-vedeti

GBC Slovenija v sodelovanju z različnimi partnerji in podjetji 3. marca 2023 organizira dogodek “Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe”.

Poslanstvo Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo – Green Building Council Slovenia – je iskanje in nakazovanje poti in rešitev za vzpodbujanje in nastajanje objektov in stavb, urejenih v skladu z kriteriji trajnostnega razvoja.

To vključuje tako načrtovanje stavb kot tudi njihovo gradnjo in uporabo. Slovensko združenje za trajnostno gradnjo se razume kot osrednja organizacija v Sloveniji, ki vzpodbuja in omogoča izmenjavo znanj med strokovnjaki ter skrbi za izobraževanje in seznanjanje širše javnosti o tem, v prihodnost usmerjenem področjem gradbeništva.

Več o našem združenju.

Dogodek

Osrednja tema dogodka bo izvedba toplotnega ovoja stavbe po merilih trajnostne gradnje. Izobraževanje, namenjeno vsem zainteresiranim deležnikom iz gradbenega sektorja, bo po programu potekalo med 9.00 in 13.40 uro v Mavrični predavalnici v prostorih JUB Akademije v Dolu pri Ljubljani.

Več o dogodku in prijava

Projektantom in arhitektom iz vrst IZS in ZAPS bosta zbornici za strokovno izpopolnjevanje dodelili vsaka po dve kreditni točki.

Obvestilo o kreditaciji

JUB velja za najstarejšega proizvajalca zidnih barv v Sloveniji in v celotni regiji, ki izvaža izdelke v več kot 30 držav po Evropi in svetu. Naša usmeritev so inovativni izdelki in tehnologije za zaščito, sanacijo in vzdrževalna dela v gradbeništvu, ki povečujejo energetsko učinkovitost in ne obremenjujejo okolja.

V podjetju Wienerberger Slovenija proizvajajo trajnostne gradbene materiale in celovite sistemske rešitve za boljšo kvaliteto življenja. Stremijo k stalnemu razvoju sistemov in proizvodov, ki racionalizirajo porabo energije pri čemer uporabljajo naravne materiale in tehnologijo, brez škodljivih vplivov na okolje.

Podjetje Knauf Insulation je največji slovenski proizvajalec izolacijskih materialov in med večjimi slovenskimi izvozniki. Podjetje je s svojo 60-letno tradicijo in hitro rastjo jamstvo za kvaliteto in razvoj. Razpolagajo s koncentracijo znanja, izkušenj in visoko strokovno usposobljenim in motiviranim kadrom.

Knauf Insulation razpolaga s širokim asortimanom izolacijskih rešitev za gradbeništvo – za fasade, poševne in ravne strehe, predelne stene, stropove garaž in kleti in tla. Njihove rešitve odlikuje visoka toplotna izolativnost, hkrati z njo pa uporabniki dobijo tudi požarno varne konstrukcije, ki so tudi akustično izolativne. V zadnjem obdobju so ponudbo razširili tudi na področje zelenih infrastrukturnih rešitev, saj nudijo tudi sisteme zelenih streh, zelenih sten in rešitve za urejanje krajine Urbanscape.

Začetki podjetja Leskovec segajo v leto 1977, ko so začeli izdelovati drobne kovinske predmete in enostavna orodja za predelavo pločevine. Leta 1980 so se preusmerili v predelavo plastičnih mas in izdelali prvo pritrdilo za pritrjevanje termoizolacijskih plošč. Danes je temeljna dejavnost podjetja proizvodnja pritrdil za toplotne izolacije različnih fasadnih sistemov.

URSA, proizvodnja izolacije iz mineralne steklene volne je nastala na prostorih nekdanje tovarne ravnega stekla INIS Novo mesto v Bršljinu. Zemljišče in stavbe je kupila tovarna zdravil Krka, ki je v naložbi videla predvsem novo lokacijo za širitev svojih dejavnosti. Leta 1979 sta Krka in švedski Junkers podpisali pogodbo za nakup »know-how-a« za tehnologijo za proizvodnjo steklenih vlaken za toplotno in zvočno izolacijo v gradbeništvu. Operativna enota Adria ima trenutno zaposlenih 148 ljudi, od tega 118 v Sloveniji, 8 v Avstriji, 8 na Madžarskem, 2 na Hrvaškem, 3 v Srbiji, 2 v Bolgariji ter 7 v Romuniji.

JUBHome je nova blagovna znamka Skupine JUB, v okviru katere vstopajo na trg s ponudbo energijsko varčnih hiš v katerem koli standardu energijske varčnosti: od varčne hiše, pasivne hiše do plus energijske hiše. Sistem JUBHome je plod lastnega razvoja in proizvodnje. Zasnova temelji na energijski varčnosti in učinkovitosti, čvrstosti gradnje, na hitri in enostavni izvedbi ter arhitekturni raznolikosti.


K aktualnosti obravnavanih tematik bosta doprinesli še Agencija za prestrukturiranje energetike (ApE) s temo o sončnih elektrarnah ter Eko sklad, ki bo predstavil novi javni poziv za nepovratne finančne spodbude za sončne elektrarne tako za individualno kot skupnostno samooskrbo ter najnovejše spremembe javnih pozivov zaradi uveljavitve novih zahtev PURES-3, ki se nanašajo na tehnične zahteve glede toplotne prehodnosti novih oken in izolacije fasad.

Več o dogodku in prijava

Agenda dogodka “Koraki do trajnostne gradnje s toplotnim ovojem stavbe”

Predstavitev agende, uvodni nagovor

 • dr. Iztok Kamenski, GBC Slovenija

Gradnja sodobnih hiš z JUBHome sistemi

 • Aljaž Šterk, u.d.i.a., vodja projektive, JUBHome

Projektiranje fasad: Zakaj je trajnost tako pomembna

 • Amel Emkić, produktni vodja za zid regija Adratic, Wienerberger

Kako izbrati pravilen fasadni sistem za objekt

 • dr. Iztok Kamenski, vodja JUB Akademije, JUB

Predstavitev TECTONIC tehnologije, FP produktov za kontaktne fasade in UPh/Vv materiala

 • Uroš Gruden, produktni vodja, URSA

Trajnostno grajene požarno varne in energetsko učinkovite stavbe

 • Tomaž Dolenc, Knauf Insulation

Sodobne in trajne opečne fasade

 • Irena Hošpel, projektno tehnična predstavnica Wienerberger Slovenija

Inovativni fasadni dekorativni sloji kot aktivni del fasadnega sistema

 • Primož Hafner, vodja trženja PROFI, JUB

Sidranje fasadnega sistema kot »obveza« pri vgradnji fasadnega sistema

 • Miha Alič, LESKOVEC d.o.o.

Sončne elektrarne, izkušnje in primeri dobrih praks

 • Franko Nemac, ApE – Agencija za prestrukturiranje energetike d.o.o.

Tesnjenje pasivnih hiš pri ICF gradnji

 • Jaka Cunk, u.d.i.g., vodja gradbišč, JUBHome

Novi javni poziv za individualno in skupnostno samooskrbo s PV in spremembe javnih pozivov glede zahteve PURES

 • Primož Krapež, Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad