Delovanje solarnih panelov in povrnitev vaše investicije

Aljaž Peteh Dobro-je-vedeti

Sončni paneli postajajo v zadnjih letih vse bolj priljubljeni. Glavni razlogi za to so ozaveščenost ljudi glede okolja, želja po samooskrbi in želja po varčevanju. Sončni paneli izkoriščajo moč sonca za proizvodnjo električne energije in vam lahko pomagajo zmanjšati tudi ogljični odtis.

Prednosti sončnih panelov za okolje

Solarni paneli predstavljajo obnovljiv vir energije, kar pomeni, da ne proizvajajo nobenih škodljivih emisij. Namestitev sončnih kolektorjev vam lahko pomaga zmanjšati ogljični odtis in pozitivno vplivati ​​na okolje. Z uporabo sončne energije lahko zmanjšate svojo odvisnost od neobnovljivih virov energije in prispevate k boljši prihodnosti.

Finančne prednosti sončnih kolektorjev

Ena najpomembnejših prednosti sončnih kolektorjev je potencialni prihranek stroškov. Čeprav so lahko začetni stroški namestitve visoki, vam lahko sončni kolektorji dolgoročno pomagajo prihraniti denar. Poleg tega številne države ponujajo davčne olajšave za namestitev sončnih kolektorjev, kar še dodatno zniža stroške namestitve. V nekaterih primerih lahko solarni paneli celo proizvedejo presežek energije, ki se lahko proda nazaj v omrežje, kar predstavlja dodaten vir dohodka.

Solarna energija (vir: Pixabay.com)

Delovanje solarnih panelov

Sončne plošče uporabljajo fotovoltaične celice za pretvorbo sončne svetlobe v elektriko. Celice so narejene iz plasti silicija in drugih materialov, ki ustvarjajo električno polje, ko so izpostavljeni sončni svetlobi. Ko sončna svetloba zadane celice, izbije elektrone iz atomov v materialu, kar ustvari pretok električne energije.

Dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri nameščanju solarnih panelov

Pred namestitvijo sončnih kolektorjev je treba upoštevati več dejavnikov, vključno z velikostjo vašega doma, vašimi energetskimi potrebami in količino sončne svetlobe, ki jo prejme vaše območje. Pomembno je sodelovati z izkušenim monterjem solarnih panelov, ki vam lahko pomaga določiti najboljšo lokacijo za panele in zagotovi natančno oceno stroškov namestitve.

Če razmišljate o namestitvi sončnih kolektorjev, je nujno, da opravite raziskavo in sodelujete z usposobljenim monterjem, da zagotovite, da boste kar najbolje izkoristili svojo naložbo. Z močjo sonca lahko naredite korak k bolj trajnostni prihodnosti, hkrati pa uživate v finančnih prednostih sončne energije.

Nameščanje solarnega panela(Vir: Pixabay.com)

Donosnost naložbe v solarne panele

Mnogi pa se sprašujejo: kakšna je donosnost naložbe v solarne panele? Poglejmo si dejavnike, ki vplivajo na donosnost naložbe solarnih panelov, in kako izračunati donosnost sistema solarnih panelov.

  • Stroški namestitve: Začetni stroški namestitve se lahko razlikujejo glede na velikost sistema solarnih panelov in lokacijo. Vendar številne države ponujajo spodbude in davčne olajšave, ki lahko nadomestijo stroške namestitve.
  • Varčevanje z energijo: sončni kolektorji proizvajajo elektriko, kar lahko zmanjša vašo odvisnost od električnega omrežja in zmanjša vaše račune za energijo. Količina prihranka energije je odvisna od velikosti sistema solarnih panelov in količine sončne svetlobe, ki jo prejme vaše območje.
  • Inflacija in cene energije: Inflacija in cene energije lahko sčasoma vplivajo na donosnost naložbe v sončne celice. Z naraščanjem cen energije se povečujejo tudi prihranki s sončnimi kolektorji.
  • Stroški vzdrževanja in popravil: Sistemi sončnih kolektorjev zahtevajo minimalno vzdrževanje, vendar bodo morda potrebna občasna popravila ali zamenjave. Stroški vzdrževanja in popravil lahko vplivajo na donosnost naložbe sistema solarnih panelov.

Izračun povračila investicije (ROI- return on investment) solarnih panelov

Za izračun ROI sistema solarnih panelov morate upoštevati skupne stroške namestitve, prihranek energije in življenjsko dobo sistema. Tu je preprosta formula za izračun donosnosti naložbe sistema solarnih panelov:

ROI = (prihranki energije – letni stroški) / skupni stroški namestitve

Prihranek energije je odvisen od velikosti sistema in količine sončne svetlobe, ki jo prejme vaše območje. Če želite izračunati prihranke energije, pomnožite velikost sistema solarnih panelov v kilovatih s količino sončne svetlobe, ki jo vaše območje prejme v kilovatnih urah na dan. Nato to številko pomnožite s povprečno ceno električne energije na vašem območju.

Letni stroški vključujejo stroške vzdrževanja in popravil ter morebitna plačila financiranja ali najema za sistem solarnih panelov.

Skupni stroški namestitve vključujejo stroške sončnih kolektorjev, pretvornikov, baterij in stroške namestitve.

Prihranek s solarno energijo (Vir: Pixabay.com)

Primer izračuna donosnosti naložbe za solarne panele

Recimo, da na svoj dom namestite 5-kilovatni solarni sistem, strošek namestitve pa znaša 20.000 €. Vaše območje prejme povprečno 5 ur sončne svetlobe na dan, povprečna cena električne energije na vašem območju pa je 0,12 € na kilovatno uro. Letni stroški vzdrževanja so ocenjeni na 500 € na leto. primer izračuna ROI sistema solarnih panelov v 20 letih:

  • Prihranek energije = (5 kW x 5 ur x 365 dni) x 0,12 € = 10.950 € na leto
  • Letni stroški = 500 € + (20.000 / 20) = 1.500 € na leto
  • Skupni stroški namestitve = 20.000 €

ROI = (10.950 € – 1.500 €) / 20.000 € = 0,573 ali 57,3 %

Ta izračun kaže, da je ROI za ta sistem solarnih plošč 57,3 % v 20 letih.

Naložbe v sončne celice lahko zagotovijo pomembne finančne koristi v obliki prihranka energije in davčnih spodbud. Donosnost naložbe solarnih panelov je odvisna od več dejavnikov, vključno s stroški namestitve, prihranki energije, inflacijo in cenami energije ter stroški vzdrževanja. Z izračunom donosnosti naložbe sistema solarnih panelov lahko lastniki stanovanj sprejemajo informirane odločitve.