5 preprostih nasvetov kako varčevati z energijo v bivalnem prostoru

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Transparentna termo-izolacijska folija za okna

Veliko energije lahko izgubite z enojno zastekljenimi okni. To lahko rešite z transparentno termo-izolacijsko folijo za okna. Nalepite jo neposredno na notranjo stran steklenih površin. Vsebuje nizkoemisijske nanose, ki omogočajo, da se pozimi toplota odbija nazaj v ogrevan prostor. Tako lahko znižate račun za ogrevanje tudi do 10 odstotkov


Starejše okno, VIR: Unsplash.com
Tesnjenje oken in vrat

Reže ob oknih in vratih so glavni vzrok za izgubo energije. Z tesnenjem teh rež boste lahko privarčevali veliko energije. Reže lahko zatesnite s samolepilnimi trakovi, ki so enostavna vendar ne dolgotrajna rešitev. Veliko bolj obstojna so gumijasta ali silikonska tesnila. Vrata lahko zatesnite s kovinskimi ali plastičnimi trakovi s ščetkami. Stanejo nekoliko več, vendar pa so tudi bolj učinkovita.


Servisiranje kurilne naprave

Z letnim servisiranjem kurilne naprave in kotli lahko prihranite do 10% toplotne energije. Opravljajte merjenje izpušnih plinov, saj lahko kurilna naprava zaradi onesnaženosti porabi več energije. Preglejte gorilnik pred začetkom obdobja ogrevanja in ne po njej, zlasti v primeru priprave tople vode z ogrevalnim sistemom.

Izkoristite moč sonca

Sonce je najcenejši vir svetlobe in toplote. Čez dan vedno odgrnite zavese in odprite žaluzije. Sončni žarek lahko dvigne temperaturo skozi okno, in to vas nič ne stane.


Starejši radiator, VIR: Unsplash.com
Ključ za odzračevanje radiatorjev

Izpuščanje zraka iz radiatorjev povečuje učinkovitost ogrevanja in zmanjšuje izgube, kar prispeva k nižjemu računu za ogrevanje in večjemu udobju doma.

Če je v radiatorjih zrak, se ti namreč ne segrevajo v po celotni površini, zato jih je potrebno odzračiti. Ključ je poceni (2-4 EUR) in je zelo enostaven za uporabo.

Prijava na novice

Vas zanima več o našem združenju?

Prijavite se na novice in bodite obveščeni o novih prispevkih in dogodkih.