5 nasvetov pri nakupu novogradnje

lukapeteh Dobro-je-vedeti

Kupci domov čutijo velik pritisk pri nakupu svojega doma, saj je ponudba starejših hiš konec leta 2021 dosegla najnižjo raven. Ta omejena ponudba je skupaj z velikim povpraševanjem povzročila izrazit dvig cen starejših stanovanj. Če ne najdete primerne hiše ali želite začeti na novo, ter bolj vplivati na izgled hiše je lahko nova gradnja zelo privlačna možnost.

V osnovi popolnoma novi domovi ponujajo veliko boljšo energetsko učinkovitost, udobje in postavitve, ki so bolj prilagojene sodobnemu življenjskemu slogu in posamezniku, ter možnost prilagajanja prostorov, ki je žal ne prejmete pri nakupu starejše hiše.

Tukaj je pet nasvetov, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu nove hiše.

1. Ne predvidevajte, da se ne morete pogajati z gradbenikom

Glavni mit, v katerega kupci novogradenj običajno verjamejo, je, da se gradbeniki z njimi ne bodo pogajali o ceni. Toda to preprosto ni res.

“Lahko se pogajate o prodajni ceni, linijah parcel, provizijah za posojila in drugih predmetih,” pravi tuji nepremičninski agent Stokes. “Veliko gradbenikov na začetku ne odobri možnosti pogajanja, vendar še naprej pritiskajte, saj že 5% popust lahko pomeni par tisoč evrov privarčevanega denarja.”

Najem nepremičninskega posrednika, ki je specializiran za posredovanje pri novogradnjah, vam lahko vlije dodatno samozavest pri pogajanjih z gradbeniki in dvigne možnost za spust cene.

2. Prepričajte se, da ste v proračun všteli elemente, ki jih gradbeno podjetje ni vključilo

Številni novi domovi na primer nimajo urejenih dvorišč. Če kupite stanovanje v naselju, ki ima združenje lastnikov stanovanj, boste morda imeli zelo omejena dovoljenja za posaditev trave ali sajenje dreves. Urejanje zelenja v okolici lahko hitro postane strošek visok tudi par tisoč evrov.

Pozorno preberite svojo pogodbo, da boste lahko čim prej predvideli in načrtovali te stroške. Tudi če vaš dom ne bo dokončan pol leta ali več, pridobite okvirne ocene za zadeve, ki jih boste morali plačati, in dajte denar na stran posebej za to.

3. Ne izberite posojilodajalca, ne da bi prej primerjali vsaj nekaj ponudb

Mnogi veliki gradbeniki imajo lastne hipotekarne posojilodajalce ali partnerska podjetja, s katerimi sodelujejo. Ti lahko ponujajo konkurenčne cene in pogoje ali pa tudi ne. Če ne boste raziskali različnih hipotekarnih obrestnih mer pri različnih ponudnikih, ne boste imeli osnove za primerjavo.

Skrbno preučite spodbude, ki jih ponuja posojilodajalec gradbenika saj v vseh primerih niso narejene tako, da prihranite denar. Če posojilodajalec gradbenika reče: “Ponujamo vam 10.000 € spodbude, če izberete nas”, vendar drug posojilodajalec zaračuna četrtino odstotne točke nižjo obrestno mero v času trajanja posojila, lahko ta spodbuda postane nič vredna. Fokusirajte se na celotno dobo odplačevanja posojila in izračunajte vse stroške ter spodbude.

4. Raziščite sosesko in okolico

Ko raziskujete soseske, bodite pozorni na čas vožnje v službo, dostop do lokalnih dobrin in morebitna območja naravnih nesreč. Lahko opravite poskusno vožnjo iz soseske do svoje službe ali drugih krajev, ki jih pogosto obiskujete, da vidite, kako tekoča je vožnja.

Oglejte si sosednje kraje, festivale in organizacije skupnosti, če želite izvedeti več o območju in ljudeh, ki tam živijo. Lahko naredite seznam aktivnosti, ki so vam pomembne, in preverite, kako ustrezna je soseska. Morda se boste želeli sprehoditi do kavarne, supermarketa ali pasjega parka, ali pa boste želeli kratko vožnjo do kolesarske poti ter lokalnih restavracij.

5. Oglejte si vzorčne domove

Gradbeniki imajo običajno modele domov, nekateri pa celo virtualne oglede domov, ki si jih lahko ogledate, da dobite občutek za različne sloge in tlorise v ponudbi. Lahko je koristno, če si osebno ogledate tloris, da razumete tok prostora in ugotovite, kaj vam je všeč in kaj ne. Ti modeli vam lahko dajo tudi različne ideje o tem, kako opremiti vaš novi dom.

Vendar ne pozabite, da ne kupujete vzorčnega doma. Ti se pogosto uporabljajo, da vam gradbeniki predstavijo svojo ponudbo. Končni izdelek ima lahko veliko nadgradenj in se bo lahko na koncu precej razlikoval od vzorčnega doma.