3 razlogi za sončno elektrarno

Iztok Kamenski Dobro-je-vedeti

Ter zakaj to storiti pred 01.01.2024

Neodvisnost

Neodvisnost od tržnih cen električne energije in aktualne politike; s pomočjo sončne elektrarne lahko pozabimo na skrbi ob nenehnemu gibanju cen električne energije na trgu energentov. V takšnih obdobjih, kot smo jim priča v zadnjem času, je to izjemno pomembna prednost.

Prihranek

Življenjska doba sončne elektrarne je tudi 30 let, kar pomeni, da boste po 6-8 letih, kolikor je v povprečju povračilna doba, še dolgo uživali v prihrankih. Če k temu dodamo še kredit iz eko sklada z zelo nizkimi obrestnimi merami, začetne investicije skoraj ni. Cena mesečnega obroka je lahko toliko, kot je bila prej mesečna položnica za elektriko.

Okolju prijazna energija

Sončna energija velja za bolj čisto energijo. Potencial je še ogromen, trenutno pa izkoriščamo le majhen odstotek le tega. S proizvajanjem elektrike neposredno iz sonca ni potrebno kuriti fosilnih goriv, zato ne onesnažujemo okolja. S tem zmanjšamo ogljični odtis, kar pa bo v prihodnje tako ali tako tudi cilj evropskih direktiv.

Sončna elektrarna, VIR: Unsplash.com

Poudariti pa je treba, da bo finančna konstrukcija naložbe po 1. januarja leta 2024 drugačna in manj privlačna. Net metering ne bo več dovoljen, kar pomeni, da bodo morali lastniki sončnih elektrarn, ki jih bodo postavili po tem datumu za vso iz omrežja prevzeto električno energijo plačati omrežnino. V kolikor razmišljate o postavitvi sončne elektrarne, to vsekakor naredite pred omenjeno spremembo.