Sončno zaščitno steklo Guardian SunGuard® zagotavlja metuljem varen pristan

lukapeteh Aktualno

Bertrange, Luksemburg, oktober 22, 2015 – Metulji so lepa in občutljiva bitja – in zelo občutljiva na vremenske razmere. Tako so projektanti med načrtovanjem vrta za metulje Konya Tropical Butterfly Garden v turškem kraju Konya ugotovili, da je izjemnega pomena zagotoviti najboljše in najzanesljivejše materiale za vzdrževanje stabilne temperature in vlage v muzeju.

Zaradi tega so se obrnili na skupino Guardian Industries’ Glass Group v Evropi, ki je vodilni proizvajalec zelo kakovostnih stekel za komercialne in bivalne zgradbe, interierje in avtomobilska stekla, za izdelavo skoraj 1.500 kosov različnih steklenih kosov, potrebnih med gradnjo.

S tem razlogom so izbrali Guardian SunGuard® SNX 60/28, ki prepušča 60% sončne svetlobe, pri tem pa odbije 72 % sončne toplote, ki ostaja zunaj – tako je temperaturo v notranjosti stavbe mogoče natančno regulirati. Paleta SunGuard eXtra selective (SNX) je najzmogljivejše sončno zaščitno steklo, ki ga Guardian lahko ponudi. To steklo ponuja tudi izjemno estetiko, kar omogoča njegova transparentna barva in nizka stopnja refleksije.

Zagotavljanje konstantnih tropskih klimatskih razmer s temperaturo 26 °C in vlago 80% v notranjosti s steklom prekrite stavbe je bil v Konyi poseben izziv, saj v tem kraju vladajo kontinentalne podnebne razmere z velikimi temperaturnimi nihanji med zimo in poletjem. Površina konstrukcije pokrova 380.000 kvadratnih metrov.

Muzej, ki je bil odprt v juliju 2015, je največje evropsko letalno območje za metulje s površino 1.600 kvadratnih metrov. Približno 6.000 metuljev 15 različnih vrst in 20.000 tropskih rastlin 98 različnih vrst živi v tem muzeju.

Steklo SunGuard ne pomaga samo pri zaščiti teh redkih in dragocenih rastlin in živali, temveč tudi pripomore, da je stavba energetsko učinkovitejša in okolju prijaznejša. Projekt muzeja Konya je pridobil certifikat LEED Silver, kar je prvi turški muzej s takim priznanjem. (LEED je kratica za Leadership in Energy and Environmental Design rating system vodilni v ocenjevalnem sistemu pri energetskem in okoljskem načrtovanju, ki ga je razvil U.S. Green Building Council Svet za zeleno gradnjo ZDA.)

Izdelki SunGuard lahko pomagajo pri pridobivanju LEED točk za stavbe. Te točke so potrebne za pridobitev cenjenega LEED certifikata.

Lokalna skupnost Konya Selçuklu je na tem projektu sodelovala z mednarodno družbo za arhitekturo in projektiranje Arup in najela družbo Akçim-Evçağ business partnership za delo na dejanski konstrukciji.

O družbi Guardian Industries Corp.:

Guardian je diverzificirana globalna proizvodna družba s sedežem v Auburn Hills, Michigan. Ta družba je vodilna na področju float stekel in prefabriciranih steklenih izdelkov za komercialno uporabo v bivalnih prostorih, transportu, dekoraciji avtomobilov in na področju distribucije gradbenih izdelkov. S svojimi raziskovalnimi in razvojnimi centri (Science & Technology Center za steklo in Advanced Development Center za avtomobilsko industrijo) je družba Guardian na področju inovacij v ospredju. Njena skupina za okrasne avtomobilske izdelke SRG Global spada med največje svetovne proizvajalce naprednih, zelo kakovostnih premazov plastike. Družba Guardian, njene podružnice in predstavništva zaposlujejo 17.000 ljudi in vodijo obrate v Severni in Južni Ameriki, Evropi, Afriki, Srednjem vzhodu in Aziji. Obiščite www.guardian.com.

Sončno zaščitno steklo Guardian SunGuard® zagotavlja metuljem varen pristan.
(Fotografije Guardian Industries Corp., GRDPR010)