Se niste utegnili udeležiti 2. konference trajnostne gradnje?

lukapeteh Aktualno

Objavljamo, da vam je le-ta sedaj dostopna v digitalni obliki.

Kje?

Na novoustanovljenem e-izobraževalnem portalu Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo – GBC Slovenia pod imenom SustainBuild, ki ga najdete na povezavi.

SustainBuild smo vzpostavili, da Vam lahko ponudimo kakovostne izobraževalne in ozaveščevalne vsebine po trajnostnih merilih – to je tako, da vam ne bo treba nikamor potovati, ugodnejši pa bodo tudi cenovni pogoji.

 

Najprej vam tukaj ponujamo vsebine 2. konference trajnostne gradnje, zbrane pod tematskim naslovom “Trajnostna prenova stavb: obstoječe danes, prenovljene za jutri”. Nekaj predavanj je na voljo brezplačno, za druge je treba njihov ogled plačati.

Med brezplačno dostopne vsebine smo uvrstili:

  • uvodne nagovore:
    – Stojan Habjanič, predsednik Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo
    – NJ. Eksc. g. Peter Langenberg, nizozemski veleposlanik v Sloveniji
  • mag. Tilen Smolnikar, Ministrstvo za infrastrukturo: Dolgoročna strategija energetske prenove stavb
  • Ingrid Reumert, Danska: Barometer zdravih bivališč

Za ogled ostalih predavanj je treba plačati uporabnino in sicer:

  • 20 € če si želite vsebine le ogledati
  • 50 € če bi radi svoje znanje, ki ste ga ob ogledu pridobili, preizkusili s testom. Ko test uspešno opravite, Vam GBC Slovenia izda Certifikat o udeležbi na konferenci ter obvladanju vsebin, ki so bile na njem podane.

Brezplačno in testno je na ogled ter samopreiskus pomnenja podanih vsebin z vprašanji in odgovori opremljeno tudi predavanje ga. Ingrid Reumert. Ker so vsa plačljiva ter omenjeno brezplačno predavanje v angleščini, so v tem jeziku tudi vprašanja in odgovori, na katere odgovarjate s pravilno izbiro postavk pod “a, b, c ali d”. Pravilnih odgovorov je mogočih več ali pa celo vsi.

 

Dovolite, da vam na kratko osvežimo spomin, o čem so govorili izbrani predavatelji:

1. Kako financirati gradnjo in obnovo stavb, kadar financerji za to nimajo posluha?

Alternativne rešitve je predstavil Adrian Ballaci, mlad podjetnik in direktor Global Environmental Social Business (GESB), etičnega podjetja, ki se med drugim ukvarja tudi z iskanjem trajnostnih in predvsem učinkovitih rešitev za financiranje novogradenj in obnov, predvsem v primerih, ko sredstev in financerjev primanjkuje, kot je pri nas pogosto.

2. Obnova enostanovanjskih hiš

Privatni investitorji si vsi želijo energetsko varčnih in zdravih bivališč, a pogosto niso sposobni prevzeti finančnih bremen teh posegov. Ena od poti za reševanje teh težav je sodelovanje z gradbeno industrijo, da le-ta razvije cenovno dostopne ter izvedbeno ugodne (kratki roki izvedbe, z manj gradbenega hrupa in prahu, ipd) rešitve. Ustvarjalci nizozemskega studia BouwhulpGroep, katerih rešitve je predstavljal dr. Haico van Nunen, trdijo, da je ponavljanje tisto, ki prinaša želene rezultate. Tudi v našem okolju, kjer je bilo v določenih obdobjih grajenih veliko naselij vrstnih enostanovanjskih hiš, so lahko takšne rešitve zelo dobrodošle …

3. Obnova spomeniško zaščitenih stavb

V Sloveniji jih je na stotine in skoraj vse kličejo po obnovi. Seveda pa se ob tem rojeva množica dilem. Dr. Thomas Bellazi je po izobrazbi doktor kemije, podjetje, v katerem deluje, pa se imenuje BauXsund, torej zdravje v stavbah. Na primeru prenove spomeniško zaščitene stavbe z Dunaja (podobnih je pri nas na stotine) je predstavil, kako se pravilno postopa pri takšnih projektih.

4. Obnova pisarniških javnih in zasebnih poslopij

Kako učinkovito pristopiti k tem vprašanjem, je bilo prikazano na primeru prenove poslopja pošte iz 60-tih let v poslovno stavbo za potrebe javne uprave. Avtor zasnove dr. Michael Tribus je tudi razložil, kako so ob tem dosegli kar 90 % prihrankov energije, ustvarili zdravo in prijetno bivalno okolje za zaposlene ter mesto olepšali s stavbo nevsakdanjega, a zelo estetskega videza.

5. Obnova šol, vrtcev in drugih izobraževalnih poslopij

Ker je veliko šolskih poslopij že obstoječih, se pogosto pojavlja vprašanje „Obnoviti ali porušiti in nadomestiti z novogradnjo?“. Gradbena stroka ta vprašanja preverja z analizami LCA (Life-cycle assesment) in LCCA (Life-cycle cost analysis). Holger König je med vodilnimi nemškimi strokovnjaki za to področje, ki je na primerih obnove oz. novogradnje razložil pravilen pristop k razmisleku o teh vprašanjih ter vrsto drugih zanimivosti.