Prenovitvena revolucija projekta BUILD UPON

Iztok Kamenski Aktualno

Za nami so prve tri poslovne delavnice projekta BUILD UPON in nabral se je že zajeten nabor ovir trajnostni gradnji ter priporočil za njihovo reševanje, ki vam jih posredujemo v pripetem dokumentu ter vas vabimo in spodbujamo, da se vključite v odprti forum na našem e-izobraževalnem portalu – vaše mnenje je pomembno in s tem, da se vključite v komunikacijo z navedbo vaših ovir in predlogov, si odpirate vrata za vključitev le-teh v 2. različico Slovenske nacionalne strategije prenove stavb. S tem pa lažje delo in poslovanje v prihodnosti.

Kot najbolj izstopajoči oviri trajnostni gradnji se izpostavljata pomanjkanje znanja in relevantnih informacij o trajnostni gradnji na vseh ravneh ter pomanjkanje primerov dobrih praks. Pri slednjih dodatne “težave” povzročajo slabi primeri “dobrih” praks, ki jih je pri nas preveč, to je situacije, kjer s prenovo doseženi primeri trajnostne gradnje zaradi neustreznega vzdrževanja ne dosegajo načrtovanih prihrankov.

Težavo pomanjkanja znanja o trajnostni gradnji smo se v GBC Slovenia odločili “reševati” z uvedbo e-izobraževalnega portala, na katerem ponujamo brezplačno znanje in informacije o trajnostni gradnji. Naš cilj je doseči najširši obseg ciljnega občinstva, od strokovnjakov do industrije in končnih uporabnikov ter tako dvigniti ozaveščenost ter na drugi strani vzporedno s tem porabo. Skratka: sprožiti PRENOVITVENO REVOLUCIJO.

Za izvedbo PRENOVITVENE REVOLUCIJE pa nam je neogibno potrebna podpora Vas – naših članov. S sredstvi, ki smo jih pridobili s projektom, bomo financirali široko promocijsko kampanjo, usmerjeno v promocijo uporabe vsebin e-izobraževalnega portala SustainBuild. Dobro razvite informacijske kanale pa imete tudi Vi – naši člani. Pozivamo Vas, da jih vključite v naša naprezanja za sproženje PRENOVITVENE REVOLUCIJE, da z usklajeno akcijo (concerted action je lep izraz v angleščini) potenciramo naše učinke. Prosimo Vas, da ob tem pozabite na paranojo konkurence – trajnostno prenoviti je treba do okvirno 85% stavbnega sklada in v tem obsegu je dovolj in še preveč prostora za prav vse ponudnike! Pomemben je le sprožitveni moment, da se zadeve začnejo premikati in ta je nastopil SEDAJ.