New European Bauhaus Academy – NEBA

Aljaž Peteh Aktualno

Nova evropska akademija Bauhaus (NEBA), ki jo vodi Univerza na Primorskem, nastaja kot pobuda Evropske komisije za spodbujanje veščin za zeleni in digitalni prehod. NEBA, ki jo sestavlja 14 partnerjev iz Avstrije, Belgije, Estonije, Finske, Nemčije, Italije, Poljske, Španije, Švedske in Nizozemske, je zmagala na tekmovanju in se uveljavila kot osrednja sila v Evropskem letu spretnosti. NEBA, ki jo je napovedala predsednica Ursula von der Leyen, želi vnesti sveže znanje in veščine v gradbeništvo s poudarkom na trajnosti, estetiki in inkluzivnosti. Konzorcij NEBA, ki ga spodbuja financiranje evropskega skupnega podjetja Circular Bio-based Europe, vključno z opazno povezavo z Estonsko akademijo umetnosti, si prizadeva ustvariti mednarodno mrežo, ki omogoča visokokakovostne storitve usposabljanja in programe za rešitve trajnostne gradnje.

Univerza na Primorskem je zgled inovativnega pristopa k izobraževanju, ki povezuje globalne pobude z lokalnimi potrebami. Njihovo središče New European Bauhaus Academy, osredotočeno na trajnostno gradnjo, predstavlja lokalno strokovno znanje in je usklajeno s cilji EU. UP vodi vseevropsko zavezništvo NEBA za to vodilno pobudo.

Več o tem si lahko preberete na naslednjih povezavah:

Avgusta 2024 Univerza na Primorskem organizira poletno šolo, kjer se bodo navzoči izobraževali o uporabi lesa v trajnostni gradnji. Cilj Poletne šole je nadgraditi znanja in veščine udeležencev za uspešno delo v gradbeništvu in lesarstvu ter jih obogatiti z drugimi veščinami, ki so v 21. stoletju prepotrebne, in sicer s kompetencami, potrebnimi za prehod v trajnostno , digitalno in vključujočo prihodnost znotraj gradbenega ekosistema, saj ima gradbeni sektor zelo pomembno vlogo pri globalnih okoljskih vprašanjih.

Dostop do dodatnih informacij se nahaja na spodnji povezavi: