Menerga prejela priznanje za najboljši projekt uporabe obnovljivih virov energije

Iztok Kamenski Aktualno

Projektivno podjetje Menerga je bilo na 14. dnevih energetikov v Portorožu za svoj projekt AB Pesnica, ki ga je naredilo za naročnika Komunaprojekt, d.d., odlikovano s priznanjem za najboljši projekt rabe obnovljivih virov. Omenjeni objekt je zasnovan na podlagi visoko učinkovite energetske tehnologije, ki v primerjavi s klasičnim sistemom zmanjša porabo energije za ogrevanje in prezračevanje za 64 odstotkov, izpuste ogljikovega dioksida pa za okoli 74 ton na leto.

Predsednik komisije mag. Boris Selan je v obrazložitvi za zmago pojasnil, s čim je Menerga prepričala komisijo: »S sodobnim konceptom so v primerjavi s klasičnimi sistemi zmanjšali porabo energije za ogrevanje in prezračevanje za 64 odstotkov. Glede na klasične sisteme so stroške za ogrevanje, prezračevanje in hlajenje znižali za več kot polovico«.

Po enem letu obratovanja stavbe in merjenja dejanske potrošnje energije se objekt lahko pohvali z odličnimi energetskimi rezultati. Za ogrevanje, hlajenje in prezračevanje porabi le med 0,4 do 0,6 EUR na kvadratni meter mesečno, kar je manj kot povprečna nizko-energijska stanovanjska hiša. Poleg omenjenega pa objekt predstavlja neke vrste mejnik na področju energetske učinkovitosti stavb: z njim je namreč bilo dokazano, da je investicija v energetsko učinkovito gradnjo, dopolnjena s pravo optimizacijo, lahko praktično enakovredna klasični energetsko neučinkoviti gradnji. Direktor podjetja Menerga, Danijel Muršič, je ob prejetju nagrade izjavil: »Odgovornost za energetsko učinkovito oz. neučinkovito gradnjo ni več odvisna od velikosti proračuna za stavbo, ampak od odgovornosti investitorja in tega ali bo le-ta poiskal pravo ekipo, ki mu bo za enak vložek ustvarila neprimerno več.«