Člani in simpatizerji GBC Slovenia obiskali Inštitut za biologijo gradnje in trajnostnost v Rosenheimu

Iztok Kamenski Aktualno

V petek, 27. novembra se nas je manjša skupina (saj je bilo število s strani organizatorja omejeno) članov Slovenskega združenja za trajnostno gradnjo in drugih simpatizerjev gibanja udeležila strokovne ekskurzije, ki nas je vodila v Inštitut za biologijo gradnje (Institut für Baubiologie und Nachhaltigkeit) – pred nedavnim izgrajeno poslovno in demonstracijsko stavbo združenja, ki že skoraj 40 let raziskuje in širi znanja s področja, ki v ospredje pozornosti postavlja človeka kot uporabnika stavbe in naravo kot naše širše okolje.

V združenju so zbrani mnogi najpomembnejši predstavniki gibanja, katerih zasluga je, da so se spoznanja o tem, kako pomembno je za človeka, da biva v prostorih, ki so zdravi, napolnjeni s svežim zrakom ter osvetljeni z naravno svetlobo. Kultni prostori pionirjev kakovosti bivanja, v katerih so zbrane dolgoletne izkušnje in spoznanja kroga, ki šteje danes že obseg več tisoč predstavnikov, in prav mi smo bili tisti izbranci, ki so se imeli možnost med prvimi srečati z njimi nedolgo po otvoritvi, ki je bila maja meseca 2015.

Po uvodni dobrodošlici nas je sprejel g. Winfried Schneider, po poklicu arhitekt, predsednik združenja, ki je prav za nas predstavil kratko predstavitev izhodišč biologije gradnje, pristopa ter postopka gradnje ter njenega poteka. Istočasno smo imeli možnost tudi spoznati številne pri izgradnji stavbe inštituta uporabljene tehnologije ter gradbene materiale. Po predavanju, pospremljenem s številnimi zvedavimi vprašanji udeležencev ekskurzije, nas je ga. Karin Hick, prav tako arhitektka, popeljala skozi prostore inšituta ter nam teoretska spoznanja podrobno predstavila tudi v luči praktičnih izkušenj. V živo pa smo lahko zadihali ter občutili, kaj pomeni zdravo bivalno in delovno okolje.

Priložnost obiska smo izkoristili tudi za vzpostavitev poslovnih odnosov, se pogovarjali o možnostih obiska g. Schneiderja v Sloveniji ter izobraževanj naših strokovnjakov na inštitutu v okviru študija, ki bo v kratkem organiziran v angleškem jeziku za vse tiste, ki v nemščini niso dovolj vešči. Prejeli smo tudi nekaj informativne literature ter se po tradicionalnem bavarskem obedu zadovoljni vračali v popoldanskih urah v Slovenijo.

Pa še to: za vse, ki se tokrat iz različnih razlogov ekskuzije niste utegnili udeležiti, pa še naslednji namig: rano spomladi gremo morda ponovno in svetujemo vam, da si že danes zagotovite svoje mesto v skupini. V združenju smo za to že odprli poseben seznam. (IH)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotografje si lahko ogledate na naši Facebook strani.