Prva delavnica na temo FASADNI OVOJ je za nami

Iztok Kamenski Uncategorized @sl

V okviru projekta z naslovom Energetsko učinkoviti ovoji stavb smo že izvedli prvo praktično delavnico na temo fasadnih ovojev.
Pisana druščina sedemnajstih udeležencev (različni izvajalci in tudi načrtovalci), so v dopoldanskem delu poslušali najprej teoretična izhodišča za delo, ki so ga moral opraviti v drugem, popoldanskem delu.

Za začetek preverjanje znanja

Začetek je bil malce zadržan, saj so udeleženci najprej izpolnili teste, a takoj za tem je že v prvem delu delavnice postalo živahno, saj so poleg vprašanj, ki so jih udeleženci naslovili na naše predavatelje, odprli razpravo tudi med seboj. Prav ta raznolikost skupine se je odrazila kot zelo uspešna, saj so v neposrednem dialogu izvajalci z načrtovalci izmenjali marsikatero mnenje.

Predavatelja dr. Iztok Kamenski in Tomaž Dolenc sta predstavila nekaj različnih fasadnih sistemov in posebnosti, na katere je potrebno paziti pri delu, saj v njih najpogosteje tičijo vzroki za težave in slab rezultat. Podlago je potrebno najprej pravilo pripraviti, fasadne elemente ustrezno pritrditi, saj se mora plašč tesno prilegati. Miha Alič je poudaril izbor ustreznih pritrdil in pravilnega načina izvedbe, saj je možnosti več, pravilni izbor pa odvisen od vrste izolacije, njene debeline in drugih dejavnikov. Največ težav se pojavlja v delih, kjer se vgrajujejo dodatni elementi kot so na primer okna, vrata in podobo, saj nam nepravilno izvedeni detajli lahko zmanjšajo učinkovitost fasadnega ovoja in ustvarijo še kup drugih težav na katere je opozoril Peter Bandelj.

Iz predavalnice v delavnico

Iz predavalnice smo se nato preselili v delavnico. Skok v delovno obleko, zavihamo rokave in začnemo. Praktični prikaz in delo je dodobra razživel še zadnje zadržane.

Delavnica na dogodku.

Izolacijo je bilo potrebno položiti na ravno površino z uporabo lepila, obdelati okno, vgraditi polico in tudi nanesti ter »zaribati« zaključni sloj. Kot rečeno samo lepljenje ni dovolj, zato je bilo prikazano tudi kako izolacijo pritrditi s sidri, katera uporabiti, kako zavrtati in na kaj paziti, da bo sidranje uspešno. Udeleženci so v roke prijeli orodje in izvedli nalogo.

Za zaključek pa ponovno preverjanje znanja. Če vprašanja niso šla prej, so se sedaj zdela veliko lažja. Seveda, saj to je bil namen delavnice, da udeleženci pridobijo novo znanje in spretnost in jim bo delo lažje teklo.

Delo in investicija bo lažje izvedena, če imamo na voljo ustrezna finančna sredstva in če nam ob tem še kdo priskoči na pomoč, je zadovoljstvo toliko večje. Luka Pektovšek predstavnik Eko sklada, je predstavil vzvode, ki jih Eko sklad ponuja tako fizičnim kot pravnim osebam, bodisi kot ugodne kredite ali nepovratna finančna sredstva.

Vsem udeležencem se zahvaljujemo za njihovo udeležbo in jim pri nadaljnjem delu želimo še veliko uspehov v obliki zadovoljnih strank.

Novo skupino pričakujemo že v petek 13.12.2019.

Galerija slik iz dogodka