Ponovitev seminarja: IMPLEMENTACIJA TRAJNOSTNIH KRITERIJEV V BIM

lukapeteh Uncategorized @sl

Veliko zanimanje za BIM tehnologijo, ki postaja pomembno orodje v načrtovanju in izgradnji vse grajene infrastrukture, je botrovalo odločitvi, da smo ponovno organizirali posvet, saj so mnogi na prvem posvetu, ki je bil maja meseca, ostali brez svojega mesta. Tudi v drugo je bila dvorana polna in tudi tokrat smo žal nekatere morali zavrniti. 

Na sicer ponovljenem dogodku so bili predstavljeni referati z ažuriranimi podatki, saj je razvoj in implementacija orodja BIM v polnem zamahu. 

Poleg predstavitve samega orodja je beseda v pogovoru tekla tudi o težavah, ki so spremljevalke v začetnih fazah implementacije in  kako jih preseči. Različne panoge iščejo in preskušajo uporabo tega orodja za lastno delo in povezovanje z drugimi akterji na področju gradnje. Povratna informacija s strani uporabnikov razvijalcem tega orodja bo pospešila razvoj v smeri bolj uporabnega in za  uporabnike prijaznega orodja, ki bo poleg tega nudil bogato bazo podatkov, ki jih pri svojem načrtovanju potrebujejo projektanti. 

Robert Klinc, FGG Ljubljana
Naslov: dr. Robert Klinc, FGG Ljubljana
Foto: Anže Petkovšek

Kot je lepo prestavil predstavnik podjetja Xella d.o.o., g. Marcus Hesse je orodje uporabo ne samo za projektante pač pa tudi proizvajalce. V predstavljenem primeru je bilo pokazano, da steno, ki jo načrtuje projektant v Xelli izvedejo »po meri« in jo dobavijo izvajalcu na gradbišče posebej pakirano na paleti in z označenimi posameznimi elementi za vgradnjo. 

Marcus Hesse, Xella d.o.o.
Naslov: Marcus Hesse, Xella d.o.o.
Foto: Anže Petkovšek

BIM je resnično uporabno orodje, ki ga naprednejše dežele že s pridom izkoriščajo, v Sloveniji pa še išče svoje mesto. 

Glede na možnosti in prednosti, ki jih ponuja, se bodo, tudi po zanimanju sodeč, mnogi opogumili in ga začeli čim prej uporabljati.

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek

Prezentacije

Prezentacija E4 Slovenija Sušnik – Gianmarco

Prezentacija Green BIM – Xella

Prezentacija Ivanšek KI – GBC BIM

Prezentacija-Klinc-BIM kje smo in kam gremo