GBC 5. konferenca trajnostne gradnje

Iztok Kamenski Uncategorized @sl

Izkušnja epidemije in pandemije je za današnje generacije nekaj povsem novega. Zaustavila je vsakodnevno hitenje in nam poleg težke preizkušnje dala tudi čas za premislek o našem življenju in odnosih do narave. Morda se je zavest, da moramo z naravo, katere del smo, bolj sodelovati, ji vračati kar nam daje in jo varovati za bodoče rodove toliko bolj ukoreninila v naše razmišljanje in delovanje.

Osnovna človekova potreba je tudi potreba po bivališču in z nepremišljeno gradnjo naših bivališč lahko naravi povzročamo velike rane. Del prostora, ki ga pozidamo pomeni zmanjšanje zelenih površin, zato mora biti naše ravnanje še posebej premišljeno in gradnja bivališč skladna s trajnostnimi načeli, le tako bomo pridobili kakovostna in zdrava bivališča za ljudi in hkrati ohranjali naravo.

Mnoga obstoječa bivališča, ki so že odvzela zelenje naravi, morda ne zadovoljujejo več naših potreb in želja, a velja razmisliti o tem kako jih renovirati, sanirati in preoblikovati tako da bodo zdrava, trajnostna in sodobna. Rušenje zgradb pomeni tudi veliko odpadnega materiala in degradirana področja. Premišljeno načrtovanje in izvajanje njihove prenove pa jim vdahne novo vrednost in uporabo, tako prihranimo gradbeni material, energijo za njegovo proizvodnjo, zmanjšamo količino odpadkov in ohranimo zelenje.

To je tudi rdeča nit in glavno sporočilo naše 5. konference trajnostne gradnje, ki jo Slovensko združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenja napovedujemo za 15. oktober 2020.

Veseli in ponosni smo, da so naša prizadevanja podprli mnogi vidni in pomembni odločevalci naše države. Tako bo konferenca potekala pod časnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja, Ministrstvom za okolje in prostor in ministra mag. Andreja Vizjaka.

Našo konferenco sta podprla tudi Eko sklad, Slovenski okoljski sklad in Stanovanjski sklad Republike Slovenije.

Častna pokrovitelja:

Projekt sofinancira