Delavnica: Učinkovitost dela pri energetski sanaciji stavb

lukapeteh Uncategorized @sl

Sporočilo za javnost

Učinkovitost dela pri energetskih sanacijah stavb

Ljubljana, 21. septembra 2020: – Združenje za trajnostno gradnjo GBC Slovenija je v sodelovanju s slovenskim Eko skladom tretji petek v septembru na lokaciji Superkema v Mariboru organiziralo strokovno srečanje za izvajalce zaključnih del v gradbeništvu. Delovno srečanje so tokrat posvetili trajnostnim vidikom in izboljšani učinkovitosti dela pri energetskih sanacijah stavb, pri tem pa posebno pozornost posvetili pomenu strojnih nanosov različnih gradbenih izdelkov, ki jih na trgu ponujajo ugledni proizvajalci gradbenih materialov. Praktične prikaze so v sodelovanju s predstavniki trgovskega podjetja Superkem izvajali inštruktorji nemškega podjetja Wagner, za predstavitve pa je izdelke prispevala družba JUB. Podjetje Xella je tokrat udeležencem srečanja predstavilo svojo učinkovito toplotno izolacijo Multipor, ki so jo za potrebe uspešne energetske prenove objektov v podjetju razvili že pred dvema desetletjema in je v tem času prejela že vrsto ekoloških nagrad.

GBC Slovenija si na slovenskem trgu prizadeva spodbujati trajnostno gradnjo in se zato osredotoča predvsem na energijsko uspešnost ne le pri novogradnjah, pač pa tudi pri obnovi obstoječih stavb. Po besedah predsednika UO združenja dr. Iztoka Kamenskega to vključuje vgradnjo ali uporabo sodobnih in izboljšanih, energijsko varčnih gradbenih materialov, ki pomembno vplivajo na življenjsko dobo objektov, hkrati pa manj obremenjujejo okolje in povečujejo njihovo energijsko učinkovitost. Prav ta trajnostna merila v svoje razpisne pogoje za pridobitev subvencij ali kreditov za okoljske naložbe vključuje tudi Eko sklad, slovenski okoljski javni sklad, ki jih je implementiral v ukrepe, povezane v izvedbo toplotne izolacije fasade ter celovite energetske obnove. Tako morajo zaključni sloji fasadni površini nuditi kakovostno funkcionalno zaščito, materiali pa s svojimi lastnostmi kakovostno kljubovati vplivom iz okolja. Svoje okolju prijazne in energijsko varčne izdelke je tokrat izvajalcem predstavila družba JUB, ki razvija in trgu ponuja trajnostne sistemske rešitve v dejavnosti gradbeništva.

Kamenski je na srečanju poudaril, da je potrebno posebno pozornost posvetiti novim pristopom, ki bodo izvajalcem, med njimi prav fasaderjem in slikopleskarjem, pomembno olajšali delo pri sanaciji objektov. Sodelovanje družb Superkem in Wagner pomeni tako korak naprej v teh prizadevanjih, saj jim ponuja rešitve za hitro in kakovostno izvedbo zaključnih del na objektih.

Podjetje Wagner je na trgu prepoznavno po svojih inovativnih in tehnološko visoko razvitih črpalkah za strojne nanose notranjih zidnih ter fasadnih barv, lakov ter premazov, izravnalnih mas, gradbenih lepil, zaključnih ometov in drugih sorodnih izdelkov. Sistemi za strojno nanašanje so uporabniku prijazni, saj s svojo priročno mobilnostjo omogočajo enostavno rokovanje ter skladiščenje ob nizkih stroških vzdrževanja in servisiranja. Družba JUB je tako na srečanju v Mariboru skozi predstavitve njihovih in svojih inštruktorjev prikazala možnosti strojnega nanosa različnih izdelkov iz svojega prodajnega programa za profesionalne uporabnike, od dekorativnih zaključnih slojev ter fasadnih in notranjih barv JUPOL do izravnalnih mas JUBOLIN ter barv za les in kovino. Posebej so udeležencem predstavili tudi sistemsko rešitev za sanacijo razpok na dotrajanih delih ovoja objekta z obnovitvenim barvanjem, ki predstavlja cenejšo alternativo celostni prenovi fasade objekta.

Rešitev za lasasto razpokane omete ter fine ter grobe podlage tako lahko predstavlja en sam nanos JUB-ovega univerzalnega elastomernega premaza Revital Primer NG, medtem ko bosta dva nanosa premaza Revital Crack Repair preplastila 1,5 milimetrske razpoke pred obnovitvenim barvanjem. Postopek nanosa je enostaven, po sušenju pa sledita še nanos Akril emulzije ter barvanje fasadne površine z eno izmed mikroarmiranih fasadnih barv, kot so Trendcolor, Revital color, Nanocolor, Silicone color in Silicatecolor. Izbiro barve bo narekovala obstoječa podlaga ter želje investitorja, vsaka od njih pa zagotavlja vrhunsko obstojnost tudi bolj intenzivnih odtenkov.

Nanašanje barv za les, ki so uporabnikom na voljo v kar 56 pripravljenih odtenkih, so predstavili s sistemom za pršilno barvanje Wagner FC 3500 (Finish Control), nanašanje notranje zidne barve JUPOL Gold ter nanašanje fasadnih barv pa so izvedli s sistemom Wagner SF 23 PRO (Super Finish). Ta izvajalcem po hitrem čiščenju sistema z izjemno majhno količino vode omogoča hitro menjavo barvnega odtenka, nanašanje na površino pa je hitro in enostavno. Sistem ponuja črpanje večje količine barve direktno iz embalaže proizvajalca, kar je idealno za zaključna slikopleskarska dela, ki se izvajajo na velikih površinah. Izvajalec mora biti ob pravilni nastavitvi pritiska črpalke pozoren le še na pravilno držo pršilne pištole, na enako razdaljo od površine, na katero nanaša barvo, ter na enakomerno hitrost nanašanja. V nadaljevanju so z izjemno zmogljivo in kompaktno črpalko Wagner PC 1030 (Plast Coat) izvedli še prikaz strojnega nanašanja dekorativnih zaključnih slojev, ki izvajalcu nudi prednost samodejnega sproščanja tlaka v cevi ter po uporabi na gradbišču zagotavlja tudi enostavno čiščenje.

JUB na trgu že ponuja tudi večnamenske debeloslojne disperzijske izravnalne mase, ki so prirejene za strojne nanose ob uporabi sistema Wagner HC 50 (Heavy Coat). Ena od njih je tudi JUBOLIN P15, ki je zelo enostavna za nanašanje. Odlikuje jo visoka tiksotropnost in lahko v enem sloju doseže debelino tudi 8 mm. Z njo je mogoče polniti stike mavčno kartonskih plošč s samolepilnim bandažnim trakom, masa pa po strjevanju in pred brušenjem doseže visoko trdnost in je odlična podlaga za barvanje na ravnih betonskih, cementnih in apnenih površinah, ali pa na mavčnih ploščah ter iverkah.

Miloš Kmetič iz podjetja Xella je udeležencem predstavil prednosti njihove učinkovite paroprepustne in kapilarno aktivne notranje izolacije Multipor, difuzijsko odprtega sistema s sposobnostjo prevzemanja odvečne vlage iz prostora, ki je enostavna za vgradnjo in s svojimi lastnostmi stavbi daje večjo vrednost. Najprej je predstavil možnost izvedbe notranje izolacije s parno zaporo ter brez nje, ki pa je odvisna od uporabljenega izolacijskega materiala, zatem pa opozoril še na pravilno izvedbo za preprečevanje nastanka morebitnih toplotnih mostov tako na notranji kot zunanji strani objekta, ki lahko nastanejo tudi pri nezadostni izolaciji tlaka ali okenskih špalet. Multipor je kot mineralna toplotna izolacija iz porobetona negorljiva in izdelana na okolju prijazen način. Ta gradbeni material, izdelan iz mineralnih surovin, kot so apno, pesek, cement in voda, je primeren tudi za ponovno predelavo, toplotno-izolacijske plošče pa bodo objekt ščitile tudi pred mikroorganizmi, glivami in plesnijo. Kmetič je njihovo uporabo priporočil za izvedbo na spomeniško zaščitenih in vseh drugih objektih, kjer izolacija z zunanje strani zaradi omejitev ni mogoča.

Galerija slik

Vse fotografije: Ivan Pisar Vanč