Tretji poslovni dogodek BUILD UPON bo posvečen OVE in URE ter skoraj ničenergijskim hišam

Iztok Kamenski Aktualno

V idiličnem okolju Dežele kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem bo 16. junija že tretji poslovni dogodek BUILD UPON pod nazivom Soustvarjanje slovenske nacionalne strategije prenove.

Podtema dogodka bo tokrat Upravljanje z energijo in celovita energijska prenova stavb, v njenem okviru pa bodo nastopili naslednji govorniki: Marjana Šijanec Zavrl bo kot vodilna slovenska strokovnjakinja predstavila osnove tematike skoraj ničenergijskih hiš ter pred tem seveda tudi vsebino 1. različice slovenske strategije prenove, v nadaljevanju pa bo več pozornosti posvečene primerom dobrih praks, ki jih bosta predstavljala šentrupertski župan Rupert Gole ter koroški aktivist slovenskega porekla dr. Štefan Merkač.

V vmesnem času bo glavnina dogajanja usmerjena v sodelovalni proces, mreženje ter komunikacijo med udeleženci poslovnega doogodka, vse to z glavnim ciljem pridobitve mnenj, želja in potreb uporabnikov za naslednjo, 2. različico strategije prenove stavb, ki mora biti že v manj kot letu dni (do 30. aprila 2017) predložena na Evropsko unijo.

Dobro prakso šentrupertske občine, ki se ponaša z več laskavimi priznanji za energisjko učinkovito občino, mnogi pri nas že poznajo, o primeru sosednje avstrijske pokrajine Koroške, ki jo želijo njeni voditelji (regije v sosednji avstriji so namreč samostojne upravne enote z lastnim parlamentom) preobraziti v brezogljično pokrajino, pa je mnogo manj znanega. Za celotnim projektom stoji odlično načrtovan in voden proces raziskave ter postavitve izhodišč, ki se trenutno že realizira, eden od pomembnih sodelavcev v ekipi, ki ga izvaja, pa je dr. Merkač. Podroben program poslovnega dogodka v Šentrupertu najdete na povezavi.

Celoten proces je, podobno kot pri prejšnjih dveh poslovnih dogodkih, pospremljen z dogajanji ne e-izobraževalni platformi SustainBuild, na kateri so naložena (obširnejša kot na dogodku) predavanja predavateljev s prejšnjih dveh dogodkov, poročila organizatorjev o dogajanjih na delavnicah ter kjer je tudi odprt prostor za neprekinjeno komuniciranje udeležencev dogodkov ter ostale širše javnosti. To je platforma, na kateri je mogoče predloge, ovire in želje glede vsebine naslednje, 2. različice slovenske strategije prenove podati kadar koli, torej 24 ur na dan, ter na katero želimo organizatorji pritegniti vse, ki poznajo ovire ter imajo pripravljene tudi zamisli o njihovem reševanju, da se vključijo v dialog ter tako prispevajo k temu, da bo naslednja različica strategije prenove stavb resnično dokument, ki bo pognal v tek tako gradbeništvo in spremljajočo industrijo kot tudi velik del ostale industrije, ki je z njo posredno povezan.

Prijave sprejemamo na povezavi do zapolnitve mest, saj je število udeležencev poslovnega dogodka omejeno. Udeležba je brezplačna.