Srečanje Evropske regionalne mreže WorldGBC v Zagrebu

lukapeteh Aktualno

25. in 26. novembra je nam bližnji Zagreb gostil tradicionalno srečanje predstavnikov združenj za trajnostno gradnjo (GBC-jev). Udeležila sta se ga dva predstavnika slovenskega združenja, predsednik Stojan Habjanič ter izvršna direktorica Irena Hlede.

Stojan Habjanič je prispel v Zagreb že dan pred srečanjem mreže, ko je tam potekala redna letna konferenca združenj za trajnostno gradnjo iz vzhodnoevropske regije pod nazivom Build2gether, kjer je sodeloval tudi kot predavatelj. Mnogi izmed udeležencev konference so prisotnost v Zagrebu nadaljevali s prisotnostjo na srečanju Evropske regionalne mreže, na katerem smo v okviru intenzivnih dogajanj v dveh dnevih prevetrili nekatere glavne teme za delo in angažma GBC-jev.

 

 

 

 

 

 

 

 

Prvi dan je z uvodnim nagovorom začela predsednica Evropske regionalne mreže WorldGBC (in sočasno tudi izvršna direktorica nemškega DGNB-ja) Christine Lemaitre, ki je izpostavila pomen nekaterih glavnih izzivov pred GBC-ji: izvajanja zavez nove strategije, dela v največjem sodelovalnem projektu BUILD UPON, sodelovanja na svetovni podnebni konferenci COP21 ter seveda našega največjega izziva za leto 2016-17 – jačanja vidnosti trajnostnih stavb v Evropi. V nadaljevanju smo v okviru inovativno zastavljenih delavnic ter v obliki delovnih skupin razpravljali o udejstvovalnih izzivih GBC-jev, izobraževanjih ter o tem, kako vzpostaviti visoko vplivne skupnosti znotraj projekta BUILD UPON.

Osrednji dogodek prvega dne je bil inovacijski inkubator pod vodstvom švedskega GBC-ja, v okviru katerega smo skupinsko sledili ustvarjalnemu procesu pripovedovanja zgodb (story-telling) s ciljem izbire prave zasnove za vsakega izmed štirih inovacijskih grozdov znotraj projekta BUILD UPON ter raz[nggallery id=29]misleka o ustvarjalnih izhodiščih za bodoče projekte članov Ecropske regionalne mreže na tem področju. Na večernem neformalnem srečanju smo izmenjavali izkušnje in poglede, predvsem pa zaveze, ki jih nameravamo na pariški konferenci COP21 posredovati vsemu svetu.

Drugi dan je bil uvodoma v celoti posvečen novi strategiji Svetovnega združenja za trajnostno gradnjo WorldGBC, v začetku z uvodnim govorom koordinatorja mreže Jamesa Drinkwaterja, v nadaljevanju pa z delom v treh delovnih skupinah, v okviru katerih smo razpravljali o našem delu na treh področjih: skupnost, izobraževanje in vplivanje na politiko. Vsaka skupina je na teh osnovah pripravila nek nabor konkretnih predlogov za delo vseh GBC-jev v prihodnosti.

Srečanje se je zaključilo z zaključnim razmišljanjem koordinarja projekta BUILD UPON, Emilia Muguela Mitreja o naših skupnih načrtih za prihodnost, s poudarkom predvsem na možnostih skupnih prijav projektov za pridobitev nepovratnih sredstev EU.